Čím nahradit podmáslí
Čím nahradit podmáslí
Podmáslí je oblíbená surovina v pečení a přípravě různých pokrmů, protože dodává těstu vláčnost a jemnou kyselost. Pokud ho ale nemáte po ruce nebo ho chcete nahradit, existuje několik jednoduchých alternativ, které fungují stejně dobře.
Mléko s citronovou šťávou nebo octem
Nejčastější náhradou za podmáslí je mléko smíchané s trochou kyseliny, jako je citronová šťáva nebo ocet. Tento mix napodobí kyselost podmáslí a způsobí, že se mléko srazí a získá podobnou konzistenci.
Postup:
- Na 1 šálek (240 ml) mléka přidejte 1 polévkovou lžíci citronové šťávy nebo bílého octa.
- Promíchejte a nechte 5-10 minut odstát, dokud mléko nezačne mírně houstnout.
- Poté ho můžete použít v receptu místo podmáslí.
Jogurt nebo kefír
Jogurt nebo kefír jsou další skvělou náhradou podmáslí, protože mají podobnou kyselost a konzistenci. Lze je použít přímo, ale pokud je příliš hustý, můžete ho zředit trochou vody nebo mléka.
Postup:
- Smíchejte 3/4 šálku jogurtu nebo kefíru s 1/4 šálkem vody nebo mléka, aby získal konzistenci podobnou podmáslí.
Smetana nebo zakysaná smetana
Zakysaná smetana nebo i běžná smetana smíchaná s citronovou šťávou může také dobře nahradit podmáslí v receptech. Mějte na paměti, že smetana je tučnější, takže může mírně ovlivnit výslednou texturu.
Postup:
- Smíchejte 3/4 šálku zakysané smetany s 1/4 šálkem vody nebo mléka, případně přidejte kapku citronové šťávy pro zvýšení kyselosti.
Rostlinná mléka s kyselinou
Pokud hledáte veganskou alternativu, můžete použít rostlinná mléka (například mandlové, sójové nebo ovesné mléko) smíchaná s kyselinou, jako je citronová šťáva nebo ocet, podobně jako u klasického mléka.
Postup:
- Na 1 šálek rostlinného mléka přidejte 1 polévkovou lžíci citronové šťávy nebo octa a nechte odstát.
Kombinace mléka a zakysané smetany
Další možností je kombinovat běžné mléko a zakysanou smetanu. Tato směs vytvoří texturu a kyselost podobnou podmáslí.
Postup:
- Smíchejte 1/2 šálku mléka s 1/2 šálkem zakysané smetany, aby vznikla konzistence blízká podmáslí.
Podmáslí lze nahradit mnoha způsoby, ať už použijete mléko s citronovou šťávou, jogurt, kefír, zakysanou smetanu nebo rostlinné mléko s kyselinou. Vždy záleží na tom, jaké suroviny máte k dispozici a jakou texturu a chuť chcete dosáhnout v konkrétním receptu.